Advies en uitvoering in één hand

Toekomst van de stad - Advies en uitvoering in één hand

Blog: toekomst van de stad

Hoe houden we onze steden veilig en aantrekkelijk? De laatste jaren zijn onrustig in de retail. Grote winkelformules staan onder druk of verdwijnen helemaal door de opkomst van het online winkelen. Denk aan V&D, de Bonneterie, en de Selexyz boekhandels. Nu is een V&D in het centrum zeker niet zaligmakend, maar wat betekent het voor een stad als er zo veel winkels over de kop gaan? De leegstand neemt toe en geeft sommige straten een troosteloze aanblik. Op leegstand volgt vanzelf verpauperingen dat wil je helemaal niet in je stad.

De vele pop-up winkels van de laatste tijd doen wel iets om de leegstand te bestrijden, maar zijn geen structurele oplossing. Die zie ik veel meer increatieve retailcombinaties. De leukste tot dusver heb ik gezien in Alkmaar, waar een Café Restaurant gecombineerd wordt met een schoenenwinkel. Jazeker, schoenen met uitsmijters, dat gaat best. Maar er zijn nog veel meer van dit soort eentweetjes op straat te ontdekken: kapper-telecomwinkel, boekhandel-café-postagentschap. De combinatie met een horeca-achtig concept heeft waarschijnlijk meeste kans van slagen, want eten en drinken doen we overal de hele dag door. Hopelijk gaat dit nieuwe combineren lukken, zodat onze winkelstraten gezellig blijven en er wat te zien valt.

Herbestemming van panden is ook een manier om de leegstand te bestrijden. Een prachtig voorbeeld is het zwembad De Regentes in Den Haag dat veranderd is in een theater, met behoud van de zwembaddetails. Ook op de Binckhorst in Den Haag zit een aantal mooie voorbeelden van herbestemming, zoals de Caballerofabriek en het voormalige KPN-gebouw Bink36. Maar het allermooiste voorbeeld komt uit Noord-Frankrijk, uit Roubaix. Daar is een art-deco-zwembad met een textielfabriek veranderd in een museum voor moderne kunst.

Blog overzicht