Op het snijvlak van samenleving en politiek

Tekstschrijver en eindredacteur Den Haag, zorg en ICT

Profiel, werkervaring en opleiding:

wetenschappelijk en politiek

Ik ben een zelfstandig tekstschrijver en eindredacteur met een universitaire achtergrond, ervaring in de wetenschap en de landelijke politiek. Zo heb ik gewerkt voor Van Dale Lexicografie, wetenschappelijke uitgever van woordenboeken; en Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO), een wetenschappelijke denktank voor overheid en bedrijfsleven, die toekomstscenario’s maakte. Onder Paars 1 en 2 in de jaren negentig van de vorige eeuw was ik eindredacteur van het ledenblad van D66.

Sinds 07 07 07 heb ik mij zelfstandig gevestigd als tekstschrijver en eindredacteur, in het begin vooral voor de gemeente Den Haag en KPN. Later kreeg ik veel opdrachtgevers in de zorg en sinds 2016 schrijf ik steeds vaker over ICT en eHealth. In deze dynamische tijd zitten mijn favoriete onderwerpen op het snijvlak van samenleving en politiek; niet alleen bij mijn opdrachtgevers, maar ook in mijn blogs. Zo publiceerde NRC in juni 2016 mijn blog over de noodzaak van een beschermd zeegezicht.

Ik werk nauw samen met andere zzp’ers, zoals fotografen, vormgevers en filmmakers. Dit is een flexibel netwerk waar ik een beroep op kan doen als dat nodig is.

 

Werkervaring in vaste dienst

 • Stichting Maatschappij en Onderneming, denktank voor overheid en bedrijfsleven: eindredacteur tijdschrift Osmose (2004-2006) en wetenschappelijke publicaties (o.a. over uitgaansgeweld, jongeren en alcohol, nanotechnologie, de waterstofeconomie, de toekomst van het familiebedrijf, ondernemen in conflictgebieden, branding Nederland)
 • Von Lennep’s News, online communicatiebureau: tekstschrijver en bedrijfsjournalist (2001-2002)
 • D66, Landelijk Secretariaat: schrijvend eindredacteur ledenblad ‘Democraat’ (1996-2001)
 • Uitgeverij Van Dale Lexicografie: bureau- en eindredacteur ‘Van Dale Taalbrief’, nieuwsbrief over verzorgd taalgebruik voor overheid en bedrijfsleven (1991-1996)

 

Universiteit

 • Opleiding Engelse Taal en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en Durham University, UK (1981-1988)

 

 

Cursussen en trainingen

 • SEO-proof schrijven voor het web, Competence factory, Etienne Donicie (zomer 2015)
 • WordPress Beheer, Competence factory, Rien Daamen (zomer 2015)
 • Cursus Crossmediale journalistiek, Hogeschool Utrecht, Tonie van Ringelestijn (voorjaar 2013)
 • Training Storytelling, Hogeschool Utrecht, Suzanne Tesselaar en Lydia Jumelet (juni 2012)
 • Training Social Media Strategy, Competence Factory, Etienne Donicie (februari/maart 2012)
 • Cursussen Korte verhalen schrijven I en II, Koorenhuis, Krijn Peter Hesseling (2010-2011); Scenarioschrijven I en II, Koorenhuis, Maureen Versprille (2012)


Mijn uitgangspunt: het is altijd anders dan je denkt. Daarom moet je altijd blijven vragen.


Rotterdams vastgoed

Hoe introduceer je een nieuw bedrijfsconcept?

De Rotterdamse vastgoedbeheerder Alvast wilde webteksten ter ondersteuning van een nieuw bedrijfsconcept, HuurFlex genaamd. De directeur had zelf al een en ander geschreven, maar was niet tevreden. Zijn collega’s konden er ook niets aan toevoegen. Om totale duidelijkheid te krijgen over het nieuwe bedrijfsconcept hebben we eerst samen een bedrijfsprofiel opgesteld. Dat maakte helder waarin het nieuwe concept onderscheidend is. Dit bedrijfsprofiel heeft daarna als toetssteen gediend voor alle vervolgcommunicatie. HuurFlex staat inmiddels stevig in de markt.